Det er vigtigt, at man allerede fra starten opkræver det korrekte rentebeløb, idet man i modsat fald risikerer, at rentekravet afvises, når og hvis sagen kommer for Retten.
Ved beregning af renter er der to forhold, der skal tages i betragtning, nemlig
- Fra hvilket tidspunkt må der beregnes renter?
- Hvilken rentesats må jeg opkræve?
Fra hvilket tidspunkt må der beregnes renter?
Ifølge Renteloven er du berettiget til at opkræve renter fra forfaldsdag – bare forfaldsdatoen er aftalt i forvejen.
For at forfaldsdatoen kan betegnes som værende aftalt, skal denne enten udtrykkeligt fremgå af tilbuddet og/eller ordrebekræftelse eller anden aftale forud for aftaleindgåelse. Dette kan evt. være almindelige salgs- og leveringsbetingelser mv., men allerede nu skal det dog understreges, at det i forbrugerforhold forudsætter en utvetydig dokumenteret aftale at forfaldsdatoen er et andet tidspunkt end Rentelovens udgangspunkt (30 dage efter, at betalingspåkrav er fremsendt jfr. nedenfor).
Er forfaldsdatoen ikke aftalt i forvejen, kan man først beregne renter fra 30 dage efter, at betalingspåkrav er fremsat (fakturadato).
Dette gælder både forbruger- og erhvervskøb.
Hvilken rentesats må jeg opkræve?
Ved forbrugerkøb må du alene opkræve procesrenten, dvs. Nationalbankens officielle udlånsrente + 7 % (pt. 3 + 7 %).
Ved erhvervskøb er der mulighed for at aftale sig til en højere rente, men dette kræver, at rentesatsen er aftalt skriftligt i forvejen, således at kunden er bekendt hermed ved aftalens indgåelse.
Det kan evt. fremgå af jeres salgs- og leveringsbetingelser, der udleveres til kunden ved aftalens indgåelse.
Der er også mulighed for at få tilkendt en højere rentesats, såfremt der foreligger et kontokøb, hvor kunden flere gange har indbetalt a conto beløb og dermed anerkendt de tilskrevne renter.